99 99 999
VÅRT VATTEN I FJÄLLBOSTRAND
Denna sida uppdateras i början av varje månad
med de senaste vatten-förbruknings-sifforna
/Lasse
Vårt gemensamma vatten – vår gemensamma vattenanläggning.
Bakgrund:
Norrtälje kommuns program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp 2008 – 2030 visade att man inte har för avsikt att ordna kommunala anslutningar inom programmets tidshorisont för oss i Fjällbostrand.
Kommunen och dess kommunala VA-bolaget Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) har tillsammans arbetat fram ett nytt förslag till Vattentjänstplan 2024 enligt nya krav i Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412).
Enligt den lagändring som trädde i kraft 1 januari 2023 (6§ a-d) ska varje kommun ha en aktuell vattentjänstplan med långsiktig planering av hur behovet och utbyggnaden av allmänna tjänster för vatten och avlopp ska tillgodoses. Planen ska även innehålla kommunens bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna vatten- och avlopps-anläggningarna ska fungera vid ökad belastning vid skyfall.
Områden där det finns planer på att bygga ut kommunalt vatten och avlopp brukar kallas omvandlingsområden. Ofta är det fritidshusområden som anpassas för permanentboende, då fler och fler bosätter sig permanent.
I Vattentjänstplanen beskrivs det vilka områden som bedöms ha behov av kommunalt vatten och avlopp. Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om antagande av den nya VA-planen, inklusive vattentjänstplan, vid sammanträdet den 16 december i år (2024).
Se Vattentjänstplanen på denna länk.
Enligt denna plan finns inte Fjällbostrand med som omvandlingsområde, vilket betyder att vi behöver själva fortsatt långsiktigt lösa våra VA-frågor på egen hand.
Vårt vattenledningsnät.
I vår samfällighet finns tre vattenverk/pumpstationer med sammanlagt 5 borrhål samt vattenledningar till samtliga fastigheter som är anslutna.
Pumphusen kallas för Ryapumpen, Fjällbostrandspumpen och Kvarnbäckspumpen. Vattenledningssystemet är formellt uppdelat på två gemensamhetsanläggningar, Ga:4 och Ga:6. Ga:4 avser det nät som försörjer den södra delen av vårt område, de flesta med fastighetsbeteckningar Fjäll 19:XX. Ga:6 försörjer norra delen, de flesta med fastighetsbeteckningar Väddö-Tomta 2:XXX
Under ett antal år skedde ett förändrings- och utvecklingsarbete i syfte att gå över till ett säkrare ledningsnät där ledningarna ligger på frostfritt djup, allmänt kallat ”året-runt-vatten”. I och med detta arbete blev även ansvarsfrågan för vattensystemet tydligare och samfälligheten ansvarar nu för vatten-försörjningen och ledningsnätet i sin helhet fram t.o.m. avstängningsventilen vid respektive tomt.
Våren 2024 installerades en stor separat tank intill Fjällbostrandspumpen. Syftet med den är att säkra vattentillgången vid storhelger eller vid andra tillfällen när konsumtionen är hög. Insprutningen till tanken reducerar dessutom förekomsten av radon i vattnet. Även Ryapumpen och Kvarnbäcks-pumpen har bufferttankar i samma syfte.
Kvalitet och kvantitet.
Vattenprover
Vi ställer höga krav på vattenkvalitén och testar regelbundet alla tre pump-stationerna. Från varje station tas minst två prover, ett för kemisk analys och ett för mikrobiologisk analys, ibland testas också andra parametrar. Proverna tas både på utgående vatten från pumphusen och hos användare.
Vattenkvantitet
Vi måste alla hjälpas åt att spara, vatten är alltid en bristvara på vår ö, omgiven av saltvatten. Extrema somrar som till exempel 2023, 2022 och 2018, ger en tankeställare.
Vi måste spara på vatten, det gäller även de av oss som har egen brunn, eftersom vattnet faktiskt kommer från samma ställe. Om du har både samfällt vatten och egen brunn, krävs att dessa hålls isär genom backventiler eller 3-vägsventil.
Vid hög förbrukning finns det risk att det "pumpas torrt", dvs om konsumtionen är större än produktionen och vattnet tar slut i lednings-systemet och pumpstationerna med dess tankar, då kan saltvatten tränga in i brunnen. Det förstör brunnen för gott. Det är en dyrbar historia att borra nya hål, de nuvarande är upp till 90 meter djupa! Det är därför absolut inte tillåtet att använda vattnet för att till exempel vattna gräsmattan, fylla pooler eller tvätta bilen.
En del av oss samlar regnvatten i stora tunnor eller tankar, och då får de naturligtvis använda det som man själv önskar.
KvaNTITET: Vattenförbrukningen.
Diagram på vår vattenförbrukning (i m3) from augusti 2017, både per vattentäkt/pumpstation och totalt, månads- och årsvis, nu tom DECEMBER 2024.
Övrigt
Styrelsen har beslutat att ge generellt tillstånd för användning av snålspolande toalett (max 1liter/spolning). Informera/e-posta styrelsen om du har för avsikt att installera.
Problem? Om du har problem med vattnet, kontakta styrelsen@fjallbostrand.se
FJÄLLBOSTRAND © 2012