99 99 999
VÅRT VATTEN I FJÄLLBOSTRAND
Denna sida uppdateras i början av varje månad
med de senaste vatten-förbruknings-sifforna
/Lasse
För dig som gillar siffror och diagram och ha koll på vattenförbrukningen:
Diagram på vår vattenförbrukning (i m3) from augusti 2017, både per pumpstation och totalt, månadsvis, nu tom OKTOBER 2024: KLICKA HÄR.
Vattenkvaliteten - vattenprover.
Varje halvår testas vårt vatten från alla tre pumpstationer, från varje station tas två prover,
ett för kemisk analys och ett för mikrobiologisk analys, alltså sammanlagt sex prover.
Vattenproverna tas både i pumpstationerna och inne i kranen i ett hus, alltså hos slutanvändare.
Kommunen ställer höga krav på vattenkvaliten.
BAKGRUND:
Norrtälje kommuns program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp 2008-2030 visar att man, 2008, inte har för avsikt att ordna kommunala anslutningar inom programmets tidshorisont för oss på Fjällbostrand, dvs vi behöver fortsatt långsiktigt lösa våra VA-frågor på egen hand på godtagbart sätt.
Vårt ledningsnät.
I vår samfällighet ingår tre vattenverk/pumpstationer med sammanlagt 7 borrhål samt vattenledningar till samtliga fastigheter. Vattenledningssystemet är formellt uppdelat på två gemensamhetsanläggningar, Ga:4 och Ga:6. Ga:4 avser det nät som försörjer den södra delen av vårt område, med fastighets-beteckningar Fjäll 19:XX. Ga:6 försörjer norra delen, fastighetsbeteckningar Väddö-Tomta 2:XXX.
Under en mycket lång tid skedde en förändrings- och utvecklingsprocess inom området i syfte att gå över till ett säkrare ledningsnät på frostfritt djup, allmänt kallat "vintervatten". Sista delen av en lång rättsprocess skedde så slutligen våren 2016, då Mark- och Miljööverdomstolen inte gav prövningstillstånd i ett överklagandeärende, så Lantmäteriets beslut gäller.
Detta bättre ledningsnät har radikalt minskat de tidigare ofta förekommande läckagen i de gamla ledningarna och ventilerna.
Vi måste dock alla hjälpas åt att spara vatten, vi bor på en ö, omgiven av saltvatten. Och en extrem sommar som den i år 2023, 2022, och 2018, ger en tankeställare. Vi måste spara på vatten, det gäller även er som har egen brunn, eftersom vattnet faktiskt kommer från samma ställe i princip.
Risken är att det "pumpas torrt", dvs om konsumtionen är större än produktionen och vattnet i lednings-systemet och pumpstationerna med dess tankar, tar slut, då kan saltvatten tränga in i vattentäkten. Det förstör vattentäkten för gott. Det är en dyrbar historia att borra nya hål, de nuvarande är upp till 90 meter djupa!
Det är därför definitivt inte tillåtet att använda det gemensamma vattnet för att tex vattna gräsmattan, fylla pooler eller tvätta bilen.
Samlar du regnvatten i stora behållare såsom flera av oss gör, får du naturligtvis använda det.
* Styrelsen har beslutat att ge generellt tillstånd för användning av vakuumtoalett
(max 1 liter/spolning). Informera/maila styrelsen ifall du har för avsikt att installera!
Vattenledningssystemet och pumpstationerna behöver tillsyn och skötsel.
Det sköts av våra vattumän på frivillig ideell basis.
VÅRA VATTUMÄN:
Om det blir problem med vattentillgången,
kontakta någon i vår vattengrupp:
Olle Jansson, tl 070-93 60 770
Steffen Bennet, tel 070-59 30 806
Ring mellan 09.00 och 20.00 om det inte är akut.
Icke brådskande ärenden kan också
mailas till styrelsen@fjallbostrand.se
FJÄLLBOSTRAND © 2012